Anton Vermeulen B.V.

  • Familiebedrijf sinds 1939
  • Klein bedrijf
  • Persoonlijk contact
  • Scherp geprijsd

Gevelrenovatie in Amsterdam door Anton Vermeulen BV

13 oktober, 2015 09:12

Uw huis geeft met de gevel zijn visitekaartje af. Omdat de eerste indruk van een huis net zo belangrijk is als de eerste indruk van een persoon, is het zaak om uw gevel goed te onderhouden. Het komt echter vaak voor dat gevels beschadigd raken. Elk type schade vraagt om een andere behandeltechniek. In deze blog leest u over de drie meest voorkomende schades en de bijbehorende renovatie-behandeling.

Een vervuilde gevel
Wanneer een gevel niet beschadigd maar wel vervuild is, volstaat vaak een grondige reiniging. Dit kan op twee manieren: zandstralen en nevelstralen. Het grote verschil tussen beide technieken is het verschil in druk. Zandstralen gebeurt onder hoge druk, nevelstralen onder lage druk.

Zandstralen
Bij deze techniek wordt een straalmiddel (vaak zand) gemengd met water en in een straal tegen de gevel gespoten. De gevel wordt hierdoor als het ware gepolijst. Door de hoge druk wordt de vervuiling effectief verwijderd. Zandstralen is alleen aan te raden bij een gevel die gemaakt is van een sterke steensoort. Zachtere steensoorten zoals zandsteen of natuursteen kunnen door het zandstralen beschadigen.Gevel amsterdam

Nevelstralen
Bij delicate steensoorten wordt vaak de nevelstraaltechniek toegepast. De gevels van historische gebouwen en monumenten zijn vaak gebouwd met een zachtere steensoort. Omdat het straalmiddel niet wordt gemengd met water, wordt nevelstralen ook wel een ‘droge straaltechniek’ genoemd. Het reinigen gebeurt onder lage druk zodat de ondergrond niet beschadigt.

Gescheurde en gebarsten voegen
Voegen zijn ontzettend belangrijk voor een gevel. Niet alleen bepaalt het grotendeels het aanzicht van een gevel, het beschermt de gevel bovendien tegen de weersinvloeden. Vocht is hierbij de grootste boosdoener, zeker wanneer het vriest. Goed voegwerk voorkomt dat water in de gevel trekt. 
Om een gevel als nieuw te houden én te beschermen tegen vocht, is het belangrijk om de voegen vakkundig te laten renoveren. Bij voegrenovatie worden eerst de oude voegen zo diep mogelijk verwijderd, zonder daarbij de gevel en het metselwerk te beschadigen. Vervolgens wordt de gehele gevel gereinigd om vuil, stof en voegresten te verwijderen. Als de gevel schoon is, worden de nieuwe voegen aangebracht.

Vocht in de gevel en woning
Bij doorslaand vocht in de woning is het zinvol om de gevel te impregneren. Ook wanneer er regelmatig algen of mossen op de gevel zitten, is deze behandeling een goede oplossing. Impregneren beschermt de gevel tegen vocht, weersinvloeden en vervuiling.
Impregneren is eigenlijk niets anders dan een ondergrond waterafstotend maken. De gevel wordt bij deze techniek voorzien van een waterafstotende vloeistof die diep in de poriën van de stenen trekt. Tegelijkertijd blijft er op de stenen een laagje achter die ervoor zorgt dat vuil en water niet meer aan de gevel hechten.
Voordat een gevel geïmpregneerd kan worden, is het zaak om deze eerst grondig te reinigen. Vervolgens wordt het impregneermiddel op de gevel aangebracht. De keuze voor het gebruikte impregneermiddel hangt af van het type ondergrond, maar ook van persoonlijke voorkeur. Er zijn namelijk chemische en biologische impregneermiddelen verkrijgbaar. Waar de keuze ook naar uitgaat, het is van groot belang om een impregneermiddel van hoge kwaliteit te gebruiken. Goedkoop is in dit geval echt duurkoop.

Op zoek naar de juiste renovatiespecialist voor uw gevel?
Al sinds 1939 is Anton Vermeulen gespecialiseerd in het renoveren van gevels. Door goede communicatie over de offerte, opdracht, betaling en duur, verloopt de renovatie van uw gevel vlekkeloos en zonder onnodige overlast. Kijk voor meer informatie op onze renovatiepagina of neem vrijblijvend contact op.

< Waar moet u op letten bij een badkamerrenovatie? Uw kasten slim indelen >
...