Anton Vermeulen B.V.

  • Familiebedrijf sinds 1939
  • Klein bedrijf
  • Persoonlijk contact
  • Scherp geprijsd

De grote, kleine trend van 2017: tiny houses

20 september, 2017 12:50

Met een speciaal televisieprogramma en een eigen beurs in het vooruitzicht, mogen we dit gerust dé huizentrend van 2017 noemen: tiny houses. De naam zegt het eigenlijk al: we hebben het over piepkleine huisjes. Centraal bij deze bijzondere huisjes staat het slim inrichten van een minimaal aantal vierkante meters: tiny houses zijn namelijk maximaal vijftig vierkante meter groot.

Wat is een tiny house?

Tiny houses zijn makkelijk in elkaar te zetten, eenvoudig te verplaatsen en gemaakt van duurzaam materiaal. Om een huisje een tiny house te mogen noemen, moet het wel daadwerkelijk gebruikt worden als woonruimte. Een tuinhuisje telt dus niet als tiny house. Aan het begin van dit blog benoemden we het al even: de huisjes hebben een maximale grootte van vijftig vierkante meter. Met creatieve oplossingen als een kastruimte onder de trap en een slaapkamer boven de keuken, richt u een tiny house efficiënt in en heeft u genoeg woon- en leefruimte.

 

Het ontstaan van tiny houses

De trend is begonnen in de Verenigde Staten; de Engelse benaming komt dan ook hiervandaan. In de VS werd duidelijk dat mensen steeds minder behoefte hebben aan materiaal en meer behoefte aan de natuur en aan duurzaamheid. Na de VS is de trend overgewaaid naar landen als Japan, Groot-Brittannië en Duitsland. In Nederland zijn inmiddels in twintig gemeenten in totaal zo’n honderd tiny houses te vinden. Het maximale aantal is nog niet bereikt; meer gemeenten zijn van plan om deze kleine woningen te gaan bouwen. Het is namelijk een goede manier om te voldoen aan de grote vraag naar woningen.

 

Dit is waarom tiny houses zo populair zijn

Volgens een onderzoek van adviesbureau Stec Groep is de populariteit van tiny houses goed te verklaren aan de hand van de toename in het aantal eenpersoonshuishoudens. Anno 2017 bestaat een op de drie huishoudens uit één persoon. Daarnaast is de leefstijl van met name jonge, hoogopgeleide personen veranderd. Deze groep hecht meer waarde aan ervaringen dan aan bezit. In plaats van hun geld uit te geven aan dure huizen en auto’s, besteden ze hun geld aan reizen, festivals en avondjes uit.

Ook onder mensen die graag duurzaam willen leven, zijn tiny houses populair. Zelfvoorzienend zijn en natuurlijk leven, met zo min mogelijk spullen, zijn voor hen de belangrijkste redenen om in een tiny house te gaan wonen.

 

Anton Vermeulen helpt u ruimte optimaal te benutten

Bent u zelf van plan om in een tiny house te gaan wonen of wilt u de ruimte in een grotere woning optimaal benutten? Bouwbedrijf Anton Vermeulen helpt u graag bij het verbouwen of renoveren van uw woning. Ook kunnen we voor u een kast op maat maken, zodat u een loze ruimte in kunt richten als opbergruimte. Neem voor advies contact met ons op via 020 622 2572 of stuur een e-mail naar info@antonvermeulen.nl.

< Voordelen van een inloopkast op maat Laat de verbouwing over aan de professional >
...